Wyposażenie kuchni gastronomicznej – jak to zaplanować?

0
88

Lokal gastronomiczny trzeba wyposażyć w różne sprzęty, urządzenia i drobne akcesoria. Każdy wymaga inwestycji w sprzęty do pieczenia, chłodzenia, przechowywania żywności, a także drobne akcesoria kuchenne, meble ze stali nierdzewnej oraz produkty do prezentacji dań. Poniżej krótko podpowiadamy, jak zaplanować wyposażenie w lokalu.

Dokładna lista zakupów

W każdym lokalu najważniejsze jest wyposażenie zaplecza i kuchni gastronomicznej. Trzeba zaplanować zakupy na podstawie rodzaju lokalu, a następnie zrobić wstępną listę zakupów – każda restauracja, bar czy stołówka ma inny profil i inne wymagania, ale część sprzętów jest wspólna. Można też z czasem poszerzyć wyposażenie.

Wyposażenie zależne od profilu lokalu

Wyposażenie kuchni gastronomicznej należy dopasować do charakteru lokalu, jego wielkości i profilu. Na przykład w każdym lokalu będą potrzebne pojemniki termoizolacyjne, w restauracjach piec konwekcyjno-parowy czy pojemniki termoizolacyjne, w pizzeriach specjalny piec kamienny do pizzy, w barze frytownica, a w restauracji hotelowej z tarasem – lampy dodające komfortu i ciepła oraz owadobójcze.

Przede wszystkim wypisz wszystkie niezbędne elementy podzielone na elementarne kategorie – jak przygotowywanie posiłków, przechowywanie żywności, chłodzenie i mrożenie produktów spożywczych, meble, higiena, prezentacja, sprzęt drobny itd.

Chłodzenie i mrożenie

Lista obejmuje m.in. sprzęty i urządzenia do mrożenia i chłodzenia żywności – jak szafy, regały, komory mroźnicze czy wkłady chłodzące. Są podstawą do przechowywania produktów spożywczych w optymalnej temperaturze.

Elementarne urządzenia i akcesoria kuchenne

Każdy lokal powinien być wyposażony w podstawowe sprzęty – jak m.in. kuchnie gastronomiczne, frytownice, kotleciarki, pojemniki termoizolacyjne do przechowywania i transportu żywności, roboty kuchenne, blender, zestawy garnków i patelni czy płyty. Ich dobór zależy od lokalu, ale wiele z nich jest też wspólna dla większości restauracji czy barów.

Utrzymywanie ciepła

Z kolei zaplecze kuchenne należy wyposażyć m.in. w podgrzewacze, bemary, termosy, warniki do wody, pojemniki termoizolacyjne. Sprzęty te zadbają o utrzymanie potraw w odpowiedniej temperaturze.

Higiena i czystość

Ta strefa obejmuje zwykle zmywarki gastronomiczne, a także inne niezbędne sprzęty do zachowania czystości.

Kompletując wyposażenie, warto skorzystać z oferty sprawdzonej hurtowni, która zapewni kompleksowy wybór sprzętu, urządzeń i akcesoriów gastronomicznych do każdej restauracji czy innego lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here